06-42611333

Thuis komen.

Heb jij dat ook, dat je, wanneer je thuis komt na een vakantie, ineens heel anders je huis binnen komt?

Mij overkomt dat iedere keer wanneer ik er tussenuit ben geweest. Of dat nu voor een weekendje is geweest, of voor een maand, ik bekijk mijn huis weer met andere ogen. Met meer waardering.

Dit jaar ben ik op pad geweest met een caravannetje. “Zo groot als mijn badkamer”, zeg ik gekscherend.
Het eerste wat ik waarnam, toen ik thuis kwam, was de ruimte om me heen en het gevoel van weldaad die me dit gaf.

Vervolgens trok ik in mijn (doorsnee-)keuken een kastje open om een glas te pakken voor een kop thee.
Mijn eerste gedachte was:” Jeetje, zoveel glazen….waar heb je dié voor nodig?”
Even later genoot ik van een kop thee uit een heus glas!

Deze staat van verwondering houdt meestal een aantal dagen aan. Nu, bijna een week na mijn thuiskomst, geniet ik nog steeds van de kleuren in huis die zoveel intenser lijken.

Deze ervaring van meer verwondering en waardering kan ook opgeroepen worden door een gast die voor het eerst bij me thuis komt en enthousiast uitroept: “Wat een prachtige bank!”
Verrast merk ik op “dat hij inderdaad heerlijk zit, maar er 15 jaar geleden toch wel frisser uitzag…”
Dagen erna betrap ik me erop dat ik mijn bank stiekem toch (nog) wel (weer) heel mooi vind, en ach, dat die kleur wat verschoten is, maakt de bank juist echter, authentieker!

Er bestaat hier een uitdrukking voor: ‘Kijken door een andere bril.’
Wellicht kan de bril ook dezelfde zijn, misschien alleen een keer opgepoetst, of juist wat waziger, zodat de kleine details minder in het oog springen.

Iemand anders, bijvoorbeeld een vriend(in), of een coach, kan door zijn of haar blik, een ander licht op je werpen, waardoor jouw kleuren weer meer schijnen, in al haar schakeringen. Niet alleen voor de ander, maar ook voor jeZelf.

Deze hernieuwde bewustwording, waarna in bovengenoemd voorbeeld meer waardering volgt, kan je ook Zelf bereiken. De volgende uitdrukking kan daarbij helpen: ’Kijk eens wat vaker door de ogen van een ander’ (van iemand die jou waardeert zoals je bent).

En mochten hierdoor al jouw kleuren nu te veel gaan schitteren, dan kan je altijd nog een andere bril opzetten, een zonnebril bijvoorbeeld!