06-42611333

Je moet niets moeten, je moet iets willen!

 

Dit is een uitdrukking die een klant van mij in het leven riep aan het eind van ons gesprek en waar we allebei hartelijk om ‘moesten’ lachen!

We hadden gesproken over de vele moetens die ze zichzelf oplegde.

De aanleiding hiertoe was de verzuchting van haar waar het gesprek mee begon: “Ik voel me zo onder druk staan door anderen. Ik ben alsmaar bezig te proberen te voldoen aan wat anderen van me willen.” Na een paar vragen van mij om toelichting veranderde ze het laatste deel van de zin in: “aan wat ik denk dat anderen van mij verwachten.”

Ik vroeg wat volgens haar die verwachtingen van anderen dan waren. En of het zou kunnen dat dit haar verwachtingen waren? Over zichzelf?

Mijn klant besefte dat ze zichzelf een groot deel van de dag lastig viel met gedachten die begonnen met de woorden “je moet”. Deze woorden waren voor haar gekoppeld aan het zinnetje “Je doet het (anders) niet goed”. Deze gedachten benamen haar letterlijk de adem en verhinderden haar te doen wat ze echt wilde.

Ze ging naar huis met de vraag: Hoe voelt het om iets te willen of iets te mogen van jezelf?

Het inzicht dat ze de keus had naar welk zinnetje ze luisterde, was een opluchting voor haar en gaf haar letterlijk meer lucht.

 

Benemen jouw moetens je weleens de adem?  Wellicht geeft jou de stelling: “Je moet niets moeten, je moet iets willen” ook meer lucht!