06-42611333

Hoe gelukkig ben jij met je stem?

Vandaag sprak ik met een klant over zijn stem die monotoon klonk in een presentatie, zo had hij gehoord. Hij was zich hier zelf niet bewust van op dat moment. “Hoewel deze feedback hem ook niet verraste.” We onderzochten wat aan de monotonie ten grondslag lag.

In het gesprek kwam naar voren dat de monotonie vooral optrad in situaties waarop hij niet helemaal was voorbereid. Op genoemde presentatie bijvoorbeeld had hij zich niet goed kunnen voorbereiden. Tijdens de presentatie voelde hij zich onzeker.
Door zijn hoofd speelde de gedachte: ‘ik weet het niet goed genoeg, maar dat zou wel moeten.’  Door deze gedachte sloot mijn klant zich af. Hij ging, terwijl hij doorging met zijn presentatie, uit de verbinding met zichZelf en daarmee ook met de ander.
Van de groep kreeg mijn klant achteraf te horen dat men de aandacht verloor voor wat hij te vertellen had.

Ik had al eerder van de vanZelfsprekendheid van deze klant mogen genieten: van monotonie was op die momenten geen sprake! In zijn stem klonk levendigheid, energie en helderheid door. Wanneer ik hem daaraan herinnerde, kwam er een lach op zijn gezicht. “Ja, die momenten kende hij wel!”

Samen kwamen we erachter wat hij nodig had om zijn vanZelfsprekendheid de ruimte te geven. Hij ontdekte dat hij zijn stem mocht laten klinken, óók op momenten dat hij zich onzeker voelde.

Ik vind het altijd weer bijzonder te ervaren hoeveel onze stem ons vertelt over onsZelf. De mate van energie, van helderheid en levendigheid die in onze stem te horen zijn, vertellen ons hoe we in ons vel zitten, hoe we denken over onsZelf en datgene waarover we spreken. Onze stem geeft uitdrukking aan ons gevoel. Je stem is de spiegel van je ziel.

Hoe gelukkig ben jij met je stem?

Mocht je het antwoord nog niet weten: stel jeZelf deze vraag eens hardop. Je stem vertelt je de waarheid!