06-42611333

Hoe de vaardigheid in het lezen van non-verbale signalen de communicatie kan verstoren.

Herken jij dit?

Je bent (als vrouw) gezellig aan het praten met, bijvoorbeeld, je man. Je ziet hem ineens zijn wenkbrauwen optillen en wég is de gezelligheid. Je denkt dat hij het niet interessant vindt wat je te vertellen hebt of dat hij zich irriteert aan je of…

Je zegt dat je zag dat hij zijn wenkbrauwen optilde en “ja, hij is geïrriteerd. Maar dat was hij niet voordat je dat zei! En nee, hij was wel geïnteresseerd in je verhaal… maar nu niet meer!”

Ik las laatst dat vrouwen beter zijn in het lezen van lichaamstaal, zoals bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen, dan mannen. Het schijnt echt heel veel onderzocht te zijn, dus mannen: ik heb dit niet verzonnen. Al wist ik dit (als vrouw zijnde)zelf natuurlijk ook wel…

Als kind al nam ik van alles waar bij anderen. Soms was ik me hier bewust van en vond ik dit wel handig, vaker echter gebeurde dit geheel onbewust en maakte het me moe en leidde het me af.

Wat ik destijds als een nadeel zag, ervaar ik nu als een voordeel. Het verschil zit ‘m in het bewustzijn.

Ik ben me nu veel vaker bewust van wat ik waarneem. Ik heb er Zelfs mijn werk van gemaakt.

Hoe komt het dan dat er toch zo’n situatie als boven kan ontstaan? (Want ja, je begrijpt dat ik vanuit eigen ervaring spreek…)

Natuurlijk nam ik goed waar en zag ik echt dat mijn man zijn wenkbrauwen optilde. En was ik me hier héél bewust van! Maar ja, vervolgens ontstonden er in een mum van tijd allerlei gedachten in mijn hoofd die een conclusie aan die waarneming verbonden.

Meestal, héél vaak (…) kan ik me ook bewust zijn van die gedachten en ze op relevantie inschatten. En ja, natuurlijk vraag ik meestal gewóón even of hij het nog interessant vindt, of ik vraag of er iets is met zijn wenkbrauwen…

Het verschil zit ‘m dus in het bewustzijn, van de waarnemingen van de ander en die van jeZelf. En wat je daar vervolgens mee doet.

Als je dat wilt, kan je praten over datgene wat je waargenomen hebt, of niet…
en dan babbel je gewoon lekker verder!