06-42611333

Een stilte laten vallen.

Laat jij wel eens een stilte vallen?

Gisteren werd op het journaal het volgende aangekondigd: “Douwe Bob, de Nederlandse kandidaat voor het Eurovisie Songfestival, laat tijdens zijn optreden een stilte vallen van 10 seconden. Een primeur! “

Het triggerde mijn aandacht en dacht: “Leuk voor een blog?”

Een cliënt van mij vertelde vandaag dat ze het moeilijk vindt als er stiltes in een gesprek vallen. Ze gaat dan aan het werk om de stiltes te vullen met (snel en chaotisch) praten.

Ik dacht: “Leuk voor een blog!”

Regelmatig komen er cliënten bij me die heel snel spreken. De woorden worden in een razend tempo aan elkaar geplakt. Tussen de woorden en zinnen is er geen sprake van stilte.

Vaak liggen hier overtuigingen aan ten grondslag.

Eén ervan is bijvoorbeeld: ‘Als ik snel spreek, heb ik meer de aandacht van de luisteraar’. Wanneer we dit verder onderzoeken, blijkt vaak het tegendeel waar te zijn.

Soms is het al toereikend wanneer de (veelal) onbewuste overtuiging herkend wordt, zodat mensen langzamer gaan praten.

Vaak komt men een gevoel van onrust tegen wanneer men probeert langzamer te spreken. De confrontatie met stiltes, binnen de zinnen, of in een gesprek, kan heel onbehaaglijk en vaak onnatuurlijk aanvoelen.

Herken jij dit bij jeZelf?

De vragen die verheldering kunnen geven zouden kunnen zijn: ‘Wat geeft je rust in het spreken, wat heb je nodig om rust te ervaren tijdens het spreken?’
Wanneer het antwoord daarop gevonden is, valt er vanZelf (sprekend) een stilte…..

Door jeZelf te vragen wat jij nodig hebt, krijg je toegang tot jeZelf en jouw vanZelfsprekendheid. Dan vallen er vanzelf natuurlijke stiltes, die heel vanZelfsprekend voelen.

Soms is extra spreektechniek gewenst waardoor je leert bewuster te articuleren. Zeker in het begin kan het fijn zijn om terug te kunnen vallen op (een) techniek.

Om nog even stil te staan bij mijn intro van dit blog:

Ik laat aan jou over om te beoordelen of je de stilte (van 10 seconden) in het optreden van Douwe Bob als ‘vanZelfsprekend’ ervaarde…

Wil je meer lezen over ‘stilte’ dan verwijs ik je graag naar mijn andere blog hierover .