06-42611333

Die Gedanken sind frei

Een tijdje geleden viel mij de beurt ten deel een presentatie te geven in de Duitse cursus die ik volg op de Volksuniversiteit. Het genoot de voorkeur om een onderwerp te kiezen die met Duitsland te maken had.

Daar ik zelf graag over iets spreek wat mij aan het hart ligt, koos ik voor het thema: ‘Die Gedanken sind frei’.

Dat is de titel van een Duits Volkslied uit de 18e eeuw welke gaat over de vrijheid van gedachten.
Het lied werd vroeger in oorlogstijd gezongen als protestlied tegen de politieke onderdrukking en censuur.
Ook tegenwoordig wordt het lied nog gezongen ter ere van de vrijheid (van meningsuiting).

Dit thema, vrijheid van gedachten, vrijheid jeZelf te zijn, spreekt mij zeer aan.

Ik denk dat we vrijheid in ons denken en daarmee ook in ons Zijn, ons Zelf kunnen bereiken wanneer wij ons bewust zijn van wat wij denken. Vaak is dit niet het geval.

We hebben de hele dag door heel veel gedachten, maar zijn ons van een groot deel ervan niet bewust.

Gedachten kunnen ons positief, maar ook negatief beïnvloeden in ons gedrag, in onze presentatie, in hoe we ons voelen. Als we sterk geloven in deze gedachten, noemen we ze ook wel ‘overtuigingen’.

Wanneer we ons van onze gedachten bewust zijn, kunnen we Zelf bepalen hoeveel en welke aandacht we er aan geven.

Een manier om je (meer) bewust te worden van je gedachten is meditatie. Vanuit een houding van ontspannen waarnemen ontdekken we welke gedachten in ons hoofd voorbij komen. Sommige gedachten zweven voorbij als wolken in de lucht, anderen vormen een heel verhaal.

Ook met behulp van coaching kan je bewust worden van welke gedachten je gedrag en gevoel beïnvloeden.

Wanneer je je van deze gedachten bewust bent, kan je ze met verschillende methodes verder onderzoeken.

Eén daarvan is ‘the Work’ van Byron Katie. Door middel van een viertal vragen word je uitgedaagd om te onderzoeken hoeveel waarheid deze gedachten voor jou hebben. Je vraagt jezelf hoe het zou zijn om het anders te zien. En je creëert een openheid om de tegenstelling van deze gedachten te onderzoeken.

Een voorbeeld: “Ik moet hard werken om resultaten te behalen.”

Vraag 1: Is dit waar?
Antwoord: “Ja!”

Vraag 2: Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? Ofwel: Is dit absoluut waar?
Antwoord: “Ja!”

Vraag 3: Hoe reageer je op deze gedachte?
Antwoord:” Ik gun me geen rust en ontspanning als ik werk en voel me moe en vaak chagrijnig. Ik zie steeds meer tegen mijn werk op.”

Vraag 4: Wie zou je zijn zonder deze gedachte, of : Hoe zou het zijn als je deze gedachte los zou laten?
Antwoord: “Dat zou me rust geven en daardoor zou ik meer plezier in mijn werk hebben en meer energie overhouden.”

Keer jouw gedachte eens om. Dus de gedachte “Ik moet hard werken om resultaten te behalen” wordt “Ik hoef niet hard te werken om resultaten te behalen”. Kan deze gedachte ook waar zijn?
Antwoord:” Ik heb eigenlijk de ervaring dat wanneer ik niet het gevoel heb dat ik hard werk ik meer resultaten behaal. Als ik meer ontspannen ben en meer plezier ervaar in mijn werk, behaal ik vaak veel resultaat!”

De inzichten die ontstaan na deze vragen, geven vaak een gevoel van opluchting. Doordat je jezelf de ruimte hebt gegeven vanuit een breder blikveld naar (de waarheid van) je gedachten te kijken, kan een gevoel van vrijheid ontstaan.

Freiheit in Gedanken!