06-42611333

De stem als spiegel van de ziel.

Vanwege mijn werk als logopedist heb ik vele stemmen mogen beluisteren. Jonge stemmen, oude stemmen, stemmen van mannen, stemmen van vrouwen, gezonde stemmen en zieke stemmen.

In mijn werk als logopedist hield ik me vooral bezig met het behandelen van stemmen waar iets mis mee was, waar mensen last van hadden, ook wel stemproblemen en/of stemstoornissen genoemd. Door ziekten of door verkeerd stemgebruik of stemmisbruik ontstaan.

Voorbeelden van verkeerd stemgebruik en stemmisbruik zijn:
Veel kuchen / schreeuwen / roken / te hard of te zacht praten / op een verkeerde toonhoogte praten / verkeerd ademen tijdens spreken.

Keer op keer intrigeerde het me hoe persoonlijk karakter en gedrag een belangrijke rol speelden bij (het ontstaan en in stand houden van) stemproblemen. Zo ben ik me meer en meer gaan verdiepen in alles wat met persoonlijke ontwikkeling te maken heeft. Inzichten en technieken uit o.a. haptonomie, NLP, RET en opstellingenwerk waren voor mij van grote toegevoegde waarde in het behandelen van problemen met de stem.

In mijn werk als communicatiecoach en trainer kom ik meer gezonde stemmen tegen. En ook deze hebben veel te vertellen!

De ogen worden ook wel de spiegel van de ziel genoemd.   Voor mij geldt dat voor de stem zeker ook!

‘Uw spraak verraadt u’ .
Dit is de titel van een boek, geschreven door H. Cooijmans. Dit boekje stond in mijn logopedieopleiding op de literatuurlijst en geeft handvatten en oefeningen voor degenen die hun stem beroepsmatig veel gebruiken. Een praktisch boekje met handige, bruikbare oefeningen, dat was wat ik er toen van vond. Over de titel ging ik later nadenken:

Het woord ‘verraadt’ kan geïnterpreteerd worden alsof we door middel van onze stem op iets betrapt worden, waarvan we het bestaan liever voor onszelf houden. Zo kunnen emoties over het algemeen heel goed waargenomen worden via de stem. En soms houden we bepaalde emoties liever voor onszelf…toch?!

Aan de stem kan waargenomen worden waar onze voor- of juist afkeur ligt.
Wat we werkelijk van iets vinden. Ook kan de stem een afspiegeling zijn van hoe we ons fysiek voelen. Of we veel energie hebben of juist vermoeid zijn.

Deze voorbeelden zijn slechts een fractie van wat ik bij mijn cliënten heb mogen ervaren: In het gesprek gaan we samen op zoek naar wat de stem en spreekwijze op dat moment te vertellen hebben, welke boodschap ze geven. Zo kan het zijn dat de boodschap is dat je meer rust moet nemen of dat je te veel je best doet om gehoord te worden, dat je aan jezelf twijfelt en weinig Zelfvertrouwen hebt.

Zo durf ik te stellen:

“Je stem en spraak verraden je niet… ze vertellen je altijd de waarheid!”